Uutiset

Varautuminen SAK:n aktiivimallia vastustavaan mielenilmaisuun 2.2.2018

Kuvituskuva

Ohessa annettaan toimintaohjeet koskien perjantaina 2.2.2018 järjestettävää aktiivimallia vastustavaa poliittista mielenilmaisua.


Mielenilmaisu 2.2.2018


Palkansaajajärjestöt ovat esittäneet tyytymättömyytensä työttömyysturvaa koskevaan uuteen lainsäädäntöön (ns. aktiivimalli). Suomen ammattijärjestöjen keskusliitto SAK on päättänyt järjestää aktiivimallia vastustavan poliittisen mielenilmauksen perjantaina 2.2.2018.


SAK:n jäsenliitot päättävät itse osallistumisestaan mielenilmaukseen.


Miten työnantajan tulee toimia?


  • Kyseessä on lainsäädäntöön ja poliittiseen toimintaan kohdistuva työtaistelu.

  • Lainsäädäntöön kohdistuva työtaistelu on laillinen työtaistelu työsuhteisten työntekijöiden osalta, koska työtaistelu ei kohdistu voimassaoleviin työehtosopimuksiin tai niiden määräyksiin.

  • Työnantaja ei voi estää henkilöstöä osallistumasta työtaisteluun.

  • Mielenilmaukseen osallistumisen ajalta ei makseta palkkaa. Palkattomuus koskee myös sitä aikaa, jona työntekijä ei ole työnantajan käytössä mielenilmaukseen siirtymisen aikana.

  • Työnantajan tulee saada työntekijöiltä ilmoitus osallistumisestaan mielenilmaukseen. Tästä on syytä muistuttaa työntekijöitä ja luottamusmiehiä.

  • Työtaistelu saattaa kohdistua myös julkiseen liikenteeseen. Julkisen liikenteen häiriöt eivät ole peruste työtaisteluun osallistumattomalle jäädä pois työstä.

Lisätietoja työtaisteluihin varautumisesta löydät Avaintan verkkosivuilta Työtaisteluohjeet 2018 -oppaasta.