Uutiset

Uuden ammattikorkeakoulusta annetun asetuksen vaikutus AVAINOTES:n epäpätevyysalennukseen

Kuvituskuva

Ammattikorkeakoululailla (932/2014) kumottiin vanha ammattikorkeakoululaki (351/2003). Samalla annettiin uusi valtioneuvoston asetus ammattikorkeakoulusta (1129/2014), jossa säädetään muun muassa opettajien kelpoisuusvaatimuksista.


Uuden asetuksen 17 ja 18 §, joissa säädetään kelpoisuusvaatimuksista, kuuluvat seuraavasti:
17 §. Opettajien kelpoisuusvaatimukset
Ammattikorkeakoulun yliopettajalta vaaditaan soveltuva jatkotutkintona suoritettu lisensiaatin tutkinto tai tohtorin tutkinto ja lehtorilta soveltuva ylempi korkeakoulututkinto.
Erityisestä syystä yliopettajan toimeen voidaan 1 momentin estämättä ottaa ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö ja lehtorin toimeen henkilö, joka ei ole suorittanut ylempää korkeakoulututkintoa, jos henkilö on erittäin hyvin perehtynyt toimen tehtäväalaan.
Yliopettajalta ja lehtorilta, jonka opetustehtävään pääosin kuuluu ammattiopintojen järjestäminen, vaaditaan lisäksi vähintään kolmen vuoden käytännön kokemus tutkintoa vastaavissa tehtävissä.
Ennen kuin käsi- ja taideteollisuusalan, viestintä- ja kuvataidealan, teatteri- ja tanssialan tai musiikkialan yliopettajan tai lehtorin toimi julistetaan haettavaksi, ammattikorkeakoulu voi päättää, että hakijoilta vaaditaan 1—3 momentissa säädettyjen vaatimusten sijasta tehtävän hoitamisen edellyttämät taiteelliset ansiot.
18 §. Ammatillisen opettajankoulutuksen opettajien kelpoisuusvaatimukset
Yliopettajalta vaaditaan soveltuva jatkotutkintona suoritettu lisensiaatin tutkinto tai tohtorin tutkinto ja lehtorilta soveltuva ylempi korkeakoulututkinto.
Erityisestä syystä yliopettajan toimeen voidaan 1 momentin estämättä ottaa ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö ja lehtorin toimeen henkilö, joka ei ole suorittanut ylempää korkeakoulututkintoa, jos henkilö on erittäin hyvin perehtynyt toimen tehtäväalaan.
Yliopettajalta ja lehtorilta vaaditaan lisäksi ammattikorkeakoulun tai ammatillisen koulutuksen opettajan kelpoisuus ja vähintään kolmen vuoden opettajakokemus ammattikorkeakoulussa tai ammatillisessa oppilaitoksessa.

Uusi ammattikorkeakouluasetus eroaa kelpoisuusvaatimusten osalta vanhasta ammattikorkeakouluasetuksesta siten, ettei kelpoisuusvaatimuksissa enää vaadita opettajalta pedagogisten opintojen suorittamista.
AVAINOTES:n 3 §:n 5 kohdassa määrätään ns. epäpätevyysalennuksesta seuraavaa
Opettajan, jolla ei ole toimen kelpoisuusehdoissa säädettyä pätevyyttä samoin kuin sellaisen opettajan, joka ei ole suorittanut vähintään 35 opintoviikon laajuista opettajankoulutusta tai vähintään 60 opintopisteen laajuista opettajankoulutusta, vähimmäispalkka on 6–20 prosenttia edellä olevaa pienempi. Opettajankoulutuksen puuttumisesta tehtävä vähennys ei kuitenkaan koske asetuksen 259/1995 2 §:n 1 kohdassa tarkoitettua ammattikorkeakoulun perustana olevasta ammatillisesta oppilaitoksesta siirtynyttä opettajaa.
AVAINOTES:n määräys epäpätevyysalennuksesta ei edellytä, että pedagogisten opintojen vaatimus perustuisi lakiin tai asetukseen. Näin ollen AVAINOTES:n mukaan sellaisen opettajan, jolla on uudessa AMK-asetuksessa säädetty kelpoisuus, mutta joka ei ole suorittanut vähintään 35 opintoviikon laajuista opettajankoulutusta tai vähintään 60 opintopisteen laajuista opettajankoulutusta, vähimmäispalkka on 6–20 prosenttia hinnoittelutunnuksen mukaista vähimmäispalkkaa pienempi.