Uutiset

Tuulahduksia kevätseminaarista

Kirsikkapuu kukassaan keväällä

 

Avainta-kevätseminaari järjestettiin viidettä kertaa 6.–7.5. Tänä vuonna seminaari toteutettiin webinaarina, eli kokonaan etänä. Maksullisen seminaarin toteutuksesta vastasi FCG Oy.

Kevätseminaarin teemana oli johtaminen ja oppiminen. Avainta asiantuntijat johdattavat johtamiseen työehtosopimusten, työlainsäädännön sekä vakiintuneiden käytäntöjen kautta. 

Johtaminen direktio-oikeuden näkökulmasta

Vesa Laine aloitti työmarkkinoiden ajankohtaisilla, joissa hän kävi läpi muun muassa paikallisen sopimisen, sote-uudistuksen sekä työvoiman saatavuuden tilaa sekä neuvottelutoimintaa, tulevaa neuvottelukierrosta ja työehtosopimusten kehittämisen tarvetta. 

Ilari Räisänen ja Eija Meripaasi kävivät keskustellen läpi viimeaikaista oikeuskäytäntöä muun muassa liikkeen luovutuksesta ja kohtuullisesta irtisanomisajasta. 

Etätyöstä kannattaa sopia

Piia von Willebrand puhui korona-exitistä ja ”uudesta normaalista”. Piia suositteli muun muassa tekemään muodollisen sopimuksen etätöistä, jos etätyö vakiintuu osaksi työpaikan toimintamallia. 

Työnantajan kannattaa jättää etätyösopimuksen kirjauksiin riittävää väljyyttä. Esimerkiksi etätyösopimuksessa ei kannata sitoutua pysyvästi tiettyihin, sopimuksessa mainittuihin viikonpäiviin. Piia ohjeisti muun muassa määrittelemään keskimääräisen etätyöpäivien lukumäärän viikossa. Näin työnantaja ei liikaa kavenna työnjohto-oikeuttaan. Etätyössä pääasiallinen työntekopaikka on yleensä työntekijän koti, mutta se voi olla myös vapaa-ajanasunto. Etätyöstä sovittaessa tästä on hyvä keskustella ja sopia.

Etätyöhön liittyen kannattaa keskustella myös missä vasteajassa työntekijän on palattava työpaikalle työnantajan niin ilmoittaessa. Työajan seurannan suhteen tulee toimia kuten läsnätyöajalla, esimerkiksi lisä- ja ylityötunteja voi syntyä vain työnantajan nimenomaisen määräyksen ja työntekijän suostumuksen perusteella. Salassapitoon liittyvät asiat tulee huomioida, voiko ylipäätään tietosuojan piiriin kuuluvaa luottamuksellista aineisto säilyttää kotona. Sopimuksessa on myös irtisanomislauseke siltä varalta, jos joko työntekijä tai työnantaja haluaa päättää etätyön ja palata läsnätyöhön. 

Avaintan sivuilla on julkaistu Piian esittelemä etäsopimusmalli työsopimuksen liitteeksi, jota voi hyödyntää. Valmis etätyösopimusmalli ei sovellu tilanteisiin, joissa läsnätyöstä ja työnantajan toimitiloista luovuttaisiin kokonaan. 

Johtaminen on ymmärrystä ja inhimillisyyttä

Jenni Rajahalme kertoi eri ikäisten johtamisesta monipuolisesti. Tärkeää on osata kommunikoida eri ihmisten kanssa. Jokainen muutos ansaitsee tulla ymmärretyksi, muistutti Jenni. Työsuorituksen johtamiseen vei mukanaan Helka Pirinen. Kaikki haluamme tulla kuulluksi, nähdyksi ja arvostetuksi, kiteytti Helka johtamisen taidot.

Seminaarin pysäyttävimmän esityksen piti Saija Toropainen, joka kertoi kokemuksia ja havaintoja johtamisesta, kun kriisi iskee työpaikalle. Saija muistutti, että on tärkeää ihan jokaisena päivänä pitää huolta työntekijöistä sekä kiinnittää huomioita työaikoihin ja riittävään aikaan palautua töistä. Kriisitilanteissa joustavuutta, yhteistyökykyä ja luottamusta tarvitaan molemmin puolin.

Seminaarin päätti Lauri Järvilehto, joka herätteli ajatuksia ja ideoita oppimiseen ja luovan kulttuurin luomiseen. 

Näkemyksiä neuvottelukierrokselle

Kiitos kaikille mukana olleille aktiivisesta osallistumisesta. Viestiseinällä esitettiin paljon kysymyksiä ja kommentteja. Meille voi lähettää myös suoraan palautetta, vaikka seminaariin ei olisi osallistunutkaan. Erityisesti kaipaamme jäsenten näkemyksiä työehtosopimusten kehittämiseen. Tulemme lähettämään tästä myös erillisen kyselyn, mutta otamme mielellämme vastaan palautteen myös vapaamuotoisesti. 

Toivottavasti tapaamme pian uudestaan! Oikein hyvää kevättä! 

Kevätterveisin
Eija, Pia, Piia, Ilari ja Vesa

 

ps. Kevätseminaari järjestetään myös ensi vuonna 19.-20.5. Paikkana on Scandic Grand Central, Helsingissä. Ennakkoilmoittautuminen on käynnissä! 


Huom: uutista päivitettiin 18.5., kun etätyösopimus lisättiin Avaintan sivuille ohjeisiin ja oppaisiin. Myös ilmoittautuminen kevätseminaariin 2022 käynnistyi 17.5.2021.