Uutiset

AVI: Työpaikkailmoituksissa syrjiviä vaatimuksia

Kuvituskuva

Työsuojeluviranomainen valvoi touko-kesäkuussa tehostetusti työpaikkailmoituksissa ilmenevää työsyrjintää Etelä-Suomessa. 60 ilmoituksessa oli hakukriteereinä perusteita, joiden voidaan katsoa olevan syrjiviä. Useimmissa näistä hakijalta edellytettiin Suomen kansalaisuutta, suomea äidinkielenä tai tiettyä ikää ilman, että tähän oli hyväksyttävää työstä johtuvaa perustetta.


Syrjivissä työpaikkailmoituksissa oli esimerkiksi vaadittu lakimieheltä suomea äidinkielenä, siivoojalta Suomen kansalaisuutta ja kuljettajalta vähintään 23 vuoden ikää.


Valvonnan toteuttanut Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue lähetti syrjivän työpaikkailmoituksen tehneille työnantajille selvityspyynnön. Vain kahdella heistä oli osoittaa asettamalleen hakukriteerille hyväksyttävä peruste. Muille työnantajille annettiin asiasta toimintaohje.


Syrjivä työpaikkailmoittelu on kielletty yhdenvertaisuuslaissa. Lain mukaan ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.


Lisätietoa yhdenvertaisuudesta ja syrjinnästä: www.työsuojelu.fi/tyosuhde/yhdenvertaisuus
 


Linkki Aluehallintoviraston tiedotteeseen: