Uutiset

Avainta tuomitsee JHL:n laittoman lakon Arkea Oy:ssä

Avaintan violetti kuvitus

Uutista päivitetty 18.11.2021 klo 9:48: Myös ammattiliitto Jyty aloitti lakon Arkea Oy:ssä keskiviikkona 17.11. klo 12.00. Jytyn lakon on ilmoitettu päättyvän perjantaina 19.11. päättyvien työvuorojen loputtua. JHL:n 17.11. aloittama lakko on voimassa toistaiseksi.

JHL on aloittanut toistaiseksi voimassa olevan lakon Arkea Oy:tä koskien. Lakosta kärsivät erityisesti asiakkaat eli esimerkiksi päiväkotilapset, koululaiset ja Arkean toimintapiirissä olevien hoivayksiköiden vanhukset. Ateria-, puhtaus- ja kiinteistöhuoltopalveluihin kohdistuva laiton lakko kohdistuu siten juuri niihin asiakasryhmiin, joiden osalta asiakkaat itse tai ja ennenkaikkea heidän läheisensä joutuvat tekemään kohtuuttomia järjestelyitä esimerkiksi ruokailuiden mahdollistamiseksi.

Arkea on Avaintan jäsenenä sidottu voimassa olevaan työehtopimukseen, jonka osallisena on muun muassa JHL. Työehtosopimuksen tekemällä työnantajayhdistys ja siten työnantajat ainakin periaatteessa ostavat työrauhaa. Jälleen vaikuttaa siltä, että työrauhavelvoite on valitettavasti yksipuolinen ja periaatteellinen – työnantaja ei voi luottaa työrauhajärjestelmän pitävyyteen, vaan joutuu toistuvasti operaatioiden kohteeksi. Lisäksi on huomattava, että yhtä lailla kuin työntekijöillä on vapaa järjestäytymisoikeus, sama oikeus on myös työnantajilla.

Sanktiot nykyisessä työehtosopimusjärjestelmässä ovat valitettavasti itkettävän ja naurettavan rajoilla. Työrauhalainsäädäntöä tulee ehdottomasti kehittää siten, että laittomista työtaisteluista, josta nytkin on Arkean osalta kysymys, tulee olla riittävä tehokkaat sanktiot niiden estämiseksi.

Lisätietoja

Vesa Laine, toimitusjohtaja, p. 050 524 9551