Jäsenkirjeet

Medlemsbrev 10/2016

Verkställande av de centrala arbetsmarknadsorganisationernas förhandlingsresultat om konkurrenskraftsavtalet inom tillämpningsområdet för Kollektivavtalet för AVAINTA 2017–2018


Genom kollektivavtalet för AVAINTA Arbetsgivarna rf 2017–2018 verkställs de centrala arbetsmarknadsorganisationernas förhandlingsresultat 29.2.2016 om konkurrenskraftsavtalet.


Kollektivavtalet gäller 1.2.2017–31.1.2018.


Efter 31.1.2018 fortsätter avtalet att gälla ett år i sänder om det inte skriftligt sägs upp minst sex veckor innan avtalsperioden löper ut.


Även om avtalet sägs upp är dess bestämmelser i kraft tills parterna gemensamt konstaterar att förhandlingarna om ett nytt avtal har slutförts eller någon avtalspart skriftligt uppger sig anse att förhandlingarna är slutförda.


Underteckningsprotokoll >


Kollektivavtalet för AVAINTA 2017–2018


Minimigrundlönerna i lönegrupperna


Minimigrundlönerna i lönesättningen ändras inte under avtalsperioden.


Semesterpenning


Nedskärningen i semesterpenningen inom offentliga sektorn enligt konkurrenskraftsavtalet gäller inte Avaintas medlemsorganisationer. Det har inte gjorts några ändringar i § 83 i Kollektivavtalet för AVAINTA.


Förlängning av den ordinarie arbetstiden


Kollektivavtalsbestämmelserna om arbetstiden har ändrats så att den ordinarie arbetstiden förlängs. Grundlönen ändras inte på grund av den längre arbetstiden. I enlighet med konkurrenskraftsavtalet förlängs arbetstiden med i genomsnitt 24 timmar per år utan att lönerna ändras.


Avtalsbestämmelserna om förlängda arbetstider träder i kraft 1.2.2017 eller vid ingången av den fulla vecka eller arbetsperiod som börjar närmast efter detta datum  enligt arbetsgivarens övervägande.


I arbetstidskapitlet i kollektivavtalet för AVAINTA har arbetstidsförlängningen enligt konkurrenskraftsavtalet genomförts genom att den ordinarie allmänna arbetstiden, byråarbetstiden och periodarbetstiden har förlängts med 30 minuter i veckan. I samband med ändringen har också söckenhelgsförkortningarna ändrats i respektive arbetstidsform. Också övertidsgränserna har ändrats. I arbetstidskapitlet har det införts tekniska ändringar för respektive arbetstidsform.


Ordinarie arbetstid (full arbetstid), söckenhelgsförkortning och övertidsgräns i respektive arbetstidsform:





Förlängningen av veckoarbetstiden kan planeras så att den förläggs till en arbetsdag eller också kan den spridas ut på flera dagar. Arbetsgivaren kan fortsättningsvis planera arbetsskiften genom att använda arbetsperioder i enlighet med arbetstidskapitlet i kollektivavtalet för AVAINTA. I enlighet med § 43 eller § 123 i kollektivavtalet för AVAINTA kan man avtala om en längre arbetsperiod än normalt om det är ändamålsenligt med tanke på verksamheten. Vid en sådan längre arbetsperiod kan den arbetstid som uppstått på grund av arbetstidsförlängningen fullgöras exempelvis under en dag.


När man kommer överens om en längre arbetsperiod ska man att se till att kollektivavtalet följs vid planeringen av arbetsskift, vid delgivning av och ändringar i arbetsskiftsförteckningarna och vid beräkning och erläggande av arbetstidsersättningar, om inget annat avtalas.


Vid arbetsskiftsplanering inom allmän arbetstid och byråarbetstid ska övertidsgränsen per dygn (8–9 tim.) fortfarande iakttas. Den ändras inte.


Arbetstidsbanker


Kollektivavtalet för AVAINTA har redan tidigare möjliggjort införande av en arbetstidsbank genom ett avtal mellan arbetsgivaren och arbetstagaren (§ 42 mom. 2).


Avtalsparterna har utarbetat gemensamma anvisningar om användningen av arbetstidsbanker. >


Kontinuerligt treskiftsarbete (kollektivavtalsbilaga 3)


Vid kontinuerligt treskiftsarbete genomförs arbetstidsförlängningen så att den s.k. timlönedivisorn enligt § 7 mom.1 i bilaga 3 (Kontinuerligt treskiftsarbete) i Kollektivavtalet för AVAINTA sänks från 7,2 till 4,7.


Det kommunala arbetskollektivavtalet för timavlönade 2017 (TIM-AKA)


I Avaintas medlemsorganisationer kan man i enlighet med § 2 punkt 3 i Kollektivavtalet för AVAINTA tillämpa det kommunala arbetskollektivavtalet för timavlönade (TIM-AKA). I dessa fall genomförs arbetstidsförlängningarna enligt TIM-AKA. Nedskärning av semesterpenningen i enlighet med § 4 mom. 1 i underteckningsprotokollet till TIM-AKA tillämpas ändå inte i Avaintas medlemsorganisationer.


KT:s cirkulär om ändringarna i TIM-AKA >
(Cirkuläret utkommer på svenska senare.)


Överlåtelse av rörelse från tillämpningsområdet för AKTA och de andra kommunala avtalen


Vid överlåtelse av rörelse är mottagaren av överlåtelsen skyldig att iaktta de kommunala avtal som bundit överlåtaren tills det kollektivavtal som gällde vid tidpunkten för överlåtelsen löper ut. Om den organisation som är mottagare av överlåtelsen har anslutit sig som medlem i Avainta övergår organisationen i slutet av avtalsperioden från att omfattas av de kommunala avtalen till att omfattas av kollektivavtalet för AVAINTA.


Avtalsperioden för AKTA och de andra kommunala avtalen är 1.2.2017–31.1.2018. I förhållande till det nu gällande sysselsättnings- och tillväxtavtalet är det fråga om en ny avtalsperiod. Det innebär att efter rörelseöverlåtelser som skett senast 31.1.2017 löper AKTA och de andra kommunala avtalen ut 31.1.2017 och de medlemsorganisationer som organiserat sig i Avainta övergår 1.2.2017 till att omfattas av Avaintas normalt bindande kollektivavtal.


Nya kollektivavtalsböcker


Avainta låter trycka nya kollektivavtalsböcker. Närmare beställningsanvisningar ges senare i medlemsbrevet.