Jäsenkirjeet

Jäsenkirje 4/2020

Tunnelma tiivistyy

Monilta osin poikkeuksellinen työmarkkinakierros etenee. Merkittävät vientiteollisuuden työehtosopimusratkaisut ovat syntyneet työtaisteluiden sävyttäminä valtakunnansovittelijan johdolla. Vaikutelma on, että tammikuun alussa syntynyt Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton tekemä sopimusratkaisu on keskeisiltä osin kloonautunut muille aloille - sopimuskauden pituudeksi on tullut 25 kuukautta ja palkankorotukset ovat sopimuskaudella 3,3 prosenttia. Ns. kiky -työajan osalta tehdyt ratkaisut ovat moninaisia. Työajan pidennys on käytännössä muuttanut muotoaan siten, että vastaavaa hyötyä on haettu esimerkiksi työaikajoustoja laajentamalla. Tärkeää tässä vaiheessa on tiedostaa, että Avaintan ja monen muun alan osalta neuvottelut ovat vielä kesken ja kaikki asiat ovat yhä ratkaisematta.

Avaintan neuvottelut jatkuvat

Neuvotteluissa ei olla vielä asian ytimessä, vaan toistaiseksi käydään yleisemmän tason keskustelua osapuolten tavoitteista ja tahtotiloista. Tällä tavoin neuvotteluprosessi tiivistyy edetessään. On luonnollista, että osapuolten tavoitteet ovat vielä kaukana toisistaan - olennaista on, että neuvottelut etenevät rakentavassa hengessä. Todennäköisesti tulevalla viikolla ja sen jälkeen neuvottelurytmi kiihtyy ja asioiden käsittely menee merkittävästi enemmän yksityiskohtiin.


Vesa Laine
toimitusjohtaja, Avainta

AVAINTA-INFO: Ohjeita työtaistelujen varalta

Järjestämme toisen Avainta-infon maanantaina 9. maaliskuuta klo 13-15 jäsenyhteisöjen johdolle, hr-johdolle ja niille, jotka vastaavat työnantajatoiminnasta. Info on samansisältöinen, kun 24.2, jossa käytiin läpi läpi työnantajan oikeudet ja velvollisuudet eri työtaistelutoimenpiteiden (ylityö- ja vuoronvaihtokielto, lakko) aikana.

Mahdollisten työtaistelutoimenpiteiden vaikutusten arviointi ja niihin varautuminen on osa jäsenyhteisöjen normaalia varautumista tietynlaisiin poikkeusoloihin.

Avainta-info on maksuton, ja se on tarkoitettu niille, jotka edustavat mahdollisten työtaistelujen aikana työnantajaa työyhteisössä. Avainta-info järjestetään webinaarina. Ilmoittautumisaikaa on 9.3 klo 10 saakka.

Lue verkossa: Opas Avaintan jäsenyhteisöille työtaistelujen varalta (2018) >
Ilmoittaudu webinaariin FCG:n sivulla >

 

Suositus kesäharjoitteluohjelmasta Avaintan jäsenyhteisöissä

”Tutustu työelämään ja tienaa” on peruskoululaisille, lukiolaisille, kymppiluokkalaisille sekä VALMA- koulutukseen osallistuville nuorille tarkoitettu kesäharjoitteluohjelma työelämään tutustumiseen.

Avaintyönantajat AVAINTA ry ja sopijapuolet JUKO, OAJ, KTN, JYTY, JHL sekä TSN suosittelevat Avaintan jäsenyhteisöille, että ne antaisivat kesällä 2020 koululaisille mahdollisuuden tutustua jäsenyhteisöjen monipuolisiin työtehtäviin ja alan tarjoamiin mahdollisuuksiin. Hyvä kokemus alan kesätöistä parantaa työnantajakuvaa ja voi innostaa koululaisen hakeutumaan opintoihin, joiden avulla voi työllistyä jäsenyhteisöjen toimialueille.

Kesäharjoitteluohjelmasta nuorelle maksettava korvaus

”Tutustu työelämään ja tienaa” - mallin kahden viikon kesäharjoitteluohjelman suorittamisesta Avainta ja järjestöt suosittelevat maksettavaksi kertakaikkisena palkkana:

  •     360 euroa vuonna 2020
  •     365 euroa vuonna 2021
  •     375 euroa vuonna 2022

Palkka sisältää vuosilomakorvauksen. Työsuhteissa noudatetaan Avaintyönantajat AVAINTA ry:n työehtosopimuksia (yleensä AVAINTES) muiden työsuhteen ehtojen osalta.

Ohjelman mukaan nuorelle tarjotaan yksi tämän suosituksen mukainen työhön tutustumisjakso samalla työnantajalla, jotta työkokemusta voitaisiin järjestää mahdollisimman monelle. Koululaisen kanssa voidaan sopia myös pidemmästä työsuhteesta harjoitteluohjelman jälkeen, jolloin kyse ei enää ole ”Tutustu työelämään ja tienaa”-mallin mukaisesta työsuhteesta.

Lue uutinen Avaintan sivuilta >

Kuntekon tarjoamat kehittämispalvelut ja koulutukset

Olethan tutustunut Kuntekon tarjoamiin kehittämispalveluihin ja koulutuksiin?

Lue lisää ja hyödynnä maksuttomat tai lähes maksuttomat koulutukset ja kehittämispalvelut.

Tutustu Kuntekoon >

Avainta kevätseminaari 6.-8.5.2020

Avaintan kevätseminaari järjestetään jo neljättä kertaa risteilynä Tukholmaan.  Ohjelmassa AVAINTES:n ja työlainsäädäntöön liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä sekä muita henkilöstöhallintoa koskevia mielenkiintoisia teemoja. Tervetuloa mukaan!

Tutustu ohjelmaan FCG:n sivuilta >

 

Kuntatyönantajapäivät 12.-13.5.2020

KT järjestää joka 4. vuosi Kuntatyönantajapäivät, jotka kokoavat yhteen satoja työnantajien edustajia ympäri Suomea. Kuntatyönantajapäivät on tarkoitettu kuntien ja kuntayhtymien johdolle, työnantajan edustajille ja virkamiesjohdolle kaikilla toimialoilla.

Tutustu ohjelmaan KT:n sivuilla >

Muualla verkossa:

Uutiskirjeen 4/2020 näköisversio >