Toimitusjohtajalta
Kuten vanha sanonta sanoo, viime vuosi oli todennäköisesti helpompi kuin jo kuluva vuosi. Sote- ja maakuntauudistukseen liittyvät asiat, Suomen mallin valmistelu ja vajaan vuoden päästä häämöttävä sopimuskauden päättyminen ovat kuitenkin jatkuvasti esillä.
Konkreettisimmin Avaintan osalta tulevaisuuden valmistelu liittyy sopimuskauden päättymiseen. Kuten strategiassamme on määritelty, työehtosopimusten kilpailukyvyn analysointi ja tarvittavien toimenpidesuunnitelmien laatiminen on tärkeysjärjestyksessä korkealla sijalla.
Olemme laatineet taustatyöskentelyn tukemiseksi erilaisia vertailuja muiden työnantajaliittojen vastaaviin liittyen. Tiedossamme on pykälätasolla eroavaisuuksia työehtosopimusten välillä. Pykälätason vertailu ei kuitenkaan riitä.
Tulemme lähettämään lähiaikoina kaikille jäsenille kyselyn, jolla kartoitamme työehtosopimuksen kehittämiskohteita. Toivon, että mahdollisimman moni jäsenemme vastaa kyselyyn. Vain sitä kautta saamme näkökulmia esimerkiksi eri toimialojen mahdollisiin erityistarpeisiin työehtosopimuksen kehittämisessä. Toki näkemyksiä työehtosopimuksen toimivuudesta tai sen kehittämiskohteista voitte lähettää myös toimistosähköpostiimme.
Tarkoituksemme on analysoida kyselyn tuloksia siten, että maaliskuun loppuun mennessä yhdistyksen hallituksella olisi käytössä selkeästi toimialakohtaisesti analysoitu kehittämisnäkymä. Tulemme palaamaan monissa eri yhteyksissä vielä konkreettiseemmin sopimuksen kehittämiskohteisiin. Kun syksyn kuluessa valtakunnallinen työmarkkinatilanne selviää, hallitus arvioi ja priorisoi tarkemmin sopimuksen kehittämiskohteita.
Tässä jäsenkirjeessä on erityisenä teemana työturvallisuus. Tältä osin emme pyri keksimään pyörää uudestaan. Työturvallisuuskeskus ja monet muut toimijat tarjoavat erinomaista tietoa siitä, mitä ja miten työturvallisuutta tulisi edistää. Mietimme yhdessä KT:n ja sopijaosapuolten myös erilaisia yhteistyön tapoja esimerkiksi työsuojeluhenkilöstön osaamisen kehittämiseksi. Palaamme näihin jatkokehittelyiden jälkeen.
Vesa Laine
toimitusjohtaja
Työsuojelutietoa esimiehille ja työsuojelupäälliköille
Avaintan ja työehtosopijaosapuolten yhteinen työhyvinvointityöryhmä toteutti viime keväänä kyselyn, jossa selvitettiin työsuojelupäälliköiden ja työsuojeluvaltuutettujen toimintaedellytyksiin liittyviä asioita. Työsuojelu työpaikoilla on yhteistoimintaa työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin kehittämiseksi, mutta ensisijainen vastuu on työnantajalla. Työntekijällä on myös velvollisuuksia oman ja työtovereiden työturvallisuuden varmistamiseksi. Työsuojeluhenkilöstön valintaa työpaikoilla ja työsuojelun yhteistoiminnan osapuolia käsiteltiin Avaintan jäsenkirjeessä 12/2015, josta ne ovat edelleenkin luettavissa.
Työsuojelun haasteet saattavat olla hyvinkin erilaisia Avaintan jäsenyhteisöissä, koska työpaikat ovat erikokoisia ja toimintaa on monella eri toimialalla. Lainsäädännön tuomat velvollisuudet ovat kuitenkin samat kaikille työnantajille toimialasta riippumatta. Olemme koonneet tähän jäsenkirjeeseen vinkkejä ja linkkejä, joiden avulla työsuojeluun perehtyminen ja tiedon lisääminen sujuisi työn ohessa uutta opiskellen.
Työturvallisuuskeskus (TTK) on koonnut nettisivuilleen runsaasti työsuojelutietoa, johon perehtymällä työnantaja voi lisätä työpaikkansa työturvallisuutta. Lainsäädäntöön tutustumista varten TTK on laatinut Esimiesten perehdyttäminen - keskeinen lainsäädäntö tutuksi - oppaan, jonka voi ladata pdf-tiedostona tai sen voi tilata sen voi tilata 5 euron hintaan TTK:n verkkokaupasta.
Esimiehille on myös tarjolla paljon erilaista koulutusta, mm. 10/17 järjestettävät Esimiesten sparraustunnit perehdyttävät mm. työnhyvinvointijohtamiseen ja esimiesten työsuojeluvastuun jakautumiseen. Lisätietoja ja ilmoittautuminen TTK:n sivuilta. Kattavaan koulutustarjontaan voi tutustua TTK:n koulutuskalenterin avulla.
Työsuojelutoiminnan suunnittelussa kannattaa hyödyntää vuosikelloesimerkkiä, joka toimii muistilistana velvollisuuksista, joita työpaikoilla on vuosittain käsiteltävä. Vuosikello on saatavilla myös täytettävänä versiona, jolloin työsuojeluun liittyvät toiminnot voidaan suunnitella työpaikan omista tarpeista lähtien.
Työturvallisuuslaki edellyttää jokaista työnantajaa laatimaan työsuojelun toimintaohjelman, joka kattaa työpaikan työolojen kehittämistarpeet ja työympäristöön liittyvien tekijöiden vaikutukset. Lisäksi toimintaohjelmassa selvitetään työsuojeluvastuut ja työsuojelun yhteistoiminnan järjestämistapa. Työsuojelun toimintaohjelmasta on TTK:n sivuilla mallilomake, jota voi hyödyntää omalle työpaikalleen sopivimman ohjelman laadinnassa. Ohjelman sisältö, laajuus ja muoto määräytyvät työpaikan toimialan, koon ja tuotantotarpeiden sekä työsuojelutarpeiden mukaan. Työnantaja laatii alustavan toimintaohjelman ja sen sisällöstä keskustellaan henkilöstön edustajien kanssa esimerkiksi työsuojelutoimikunnassa. Päätöksen ohjelman sisällöstä tekee kuitenkin työnantaja.