Jäsenkirjeet

Jäsenkirje 11/2017

Työsuojeluvaltuutettujen vaalit


Työsuojeluvaltuutettujen vaalit järjestetään nyt loka-joulukuussa. Vaalissa valitaan työsuojeluvaltuutetut ja kaksi varavaltuutettua seuraavalle kahden vuoden toimikaudelle 1.1.2018–31.12.2019, ellei paikallisesti sovittu tätä pidemmästä toimikaudesta.


Työsuojeluvaltuutetut


Työsuojeluvaltuutettu on työpaikan työntekijöiden keskuudestaan valitsema henkilö, joka edustaa heitä työpaikan työsuojelun yhteistoiminnassa työnantajan kanssa. Työsuojeluvaltuutettu valitaan työpaikalla, jossa työskentelee säännöllisesti vähintään 10 työntekijää. Valtuutettu voidaan valita myös pienemmillä työpaikoilla perustelluista syistä. Työsuojeluvaltuutetulle valitaan lisäksi kaksi varavaltuutettua.


Työsuojelutoimikunta


Työpaikalla, jossa työskentelee säännöllisesti vähintään 20 työntekijää, on perustettava työsuojelutoimikunta tai muu vastaava yhteistoimintaelin. Työsuojelutoimikunnan jäsenmäärä on neljä, kahdeksan tai kaksitoista sen mukaan, kuin työn laatu, laajuus ja muut olosuhteet edellyttävät. Jäsenistä neljännes edustaa työnantajaa, puolet edustaa työntekijöiden ja toimihenkilöasemassa olevien sitä ryhmää, joka on suurempi, ja neljännes sitä ryhmää, joka on näistä pienempi.


Työnantaja nimeää edustajansa työsuojelutoimikuntaan. Työnantajan edustajana työsuojelutoimikunnassa on työnantaja itse tai sellainen edustaja, jonka tehtäviin toimikunnassa käsiteltävien asioiden valmistelu kuuluu. Työsuojelupäällikkö osallistuu toimikunnan kokouksiin myös silloin, kun hän ei ole sen jäsen.


Työsuojeluvaltuutetut ovat aina työsuojelutoimikunnan jäseniä. Toimikunnan muut työntekijöitä edustavat jäsenet valitaan vaalilla samassa yhteydessä työsuojeluvaltuutettujen ja varavaltuutettujen valinnan kanssa.


Vaali ja toimikaudet


Olemassa oleva työsuojelutoimikunta tai vastaava yhteistoimintaelin muodostaa henkilöstön edusta¬jista vaalitoimikunnan, joka huolehtii vaalin toimeen-panemisesta. Mikäli työsuojelutoimikuntaa tai sitä vastaavaa yhteistoimintaelintä ei ole, työsuojelupäällikön tulee tehdä aloite yhteistoiminnan järjestämiseksi.


Työpaikan työntekijöiden ja toimihenkilöiden tulee puolestaan sopia vaalien järjestelyistä sovittuaan asiasta työnantajan kanssa. Tämän jälkeen työnantaja järjestää neuvottelun, jossa sovitaan tar­kemmin vaalien toimittamiseen liittyvistä yksityis­kohdista kuten vaalitoimikunnan kokoonpanosta.


Vaalin ajasta ja paikasta on sovittava etukäteen työnantajan kanssa. Vaali on järjestettävä niin, että työpaikan kaikki työntekijät voivat osallistua siihen ja että se ei aiheuta tarpeetonta haittaa työpaikan toiminnalle.


Työnantajan on tarvittaessa annettava työpaikalla tietoa työntekijöiden oikeudesta valita työsuojeluvaltuutettu. Vaalin järjestämistä varten työnantajan on annettava työntekijöiden käyttöön luettelo työpaikan työntekijöistä ja tarvittaessa erikseen toimihenkilöasemassa olevista työntekijöistä ja luovutettava maksutta työntekijöiden käyttöön hallinnassaan olevia tiloja. Työnantaja ei saa estää tai vaikeuttaa vaalin järjestämistä.


Vaalin toimittajien on välittömästi ilmoitettava työsuojeluvaltuutetun ja varavaltuutettujen vaalin tuloksesta kirjallisesti työnantajalle. Työnantaja ilmoittaa työsuojelun yhteistoimintatehtävissä toimivien henkilöiden nimet ja yhteystiedot Työturvallisuuskeskuksen ylläpitämään työsuojeluhenkilörekisteriin. Ilmoitus tulee tehdä myös siinä tapauksessa, jos henkilöt jatkavat samoissa tehtävissä kuin edeltäneellä toimikaudella.


Työsuojeluvaltuutetun, varavaltuutettujen ja toimikunnan jäsenten toimikausi on kaksi kalenterivuotta. Perustellusta syystä työsuojelutoimikunnassa tai sitä vastaavassa yhteistoimintamenettelyssä toimikauden pituudeksi voidaan sopia enintään neljä kalenterivuotta.


Työsuojeluvaltuutetun tehtävät


Työsuojeluvaltuutettu edustaa työpaikan työntekijöitä käsiteltäessä työsuojelun yhteistoiminta-asioita työnantajan kanssa ja suhteessa työsuojeluviranomaisiin. Tämän lisäksi työsuojeluvaltuutetun tehtävänä on oma-aloitteisesti perehtyä työpaikkansa työympäristöön ja työyhteisön tilaan liittyviin työntekijöiden turvallisuuteen ja terveyteen vaikuttaviin asioihin sekä työsuojelusäännöksiin. Hänen tulee myös osallistua työsuojelua koskeviin tarkastuksiin ja asiantuntijan tutkimuksiin, jos tämä tai työsuojeluviranomainen katsoo osallistumisen tarpeelliseksi. Työsuojeluvaltuutetun tulee myös kiinnittää edustamiensa työntekijöiden huomiota työn turvallisuutta ja terveellisyyttä edistäviin seikkoihin.


Työsuojeluvaltuutetun ajankäyttö ja koulutus


Työsuojeluvaltuutetun tehtävien hoitamista varten tarvittavaa aikaa määriteltäessä otetaan huomioon hänen edustamiensa työntekijöiden lukumäärä, työpaikan alueellinen laajuus sekä työn luonne. Lisäksi ajankäyttöä arvioitaessa on hyvä ottaa huomioon edellisen toimikauden ajankäyttö.


Laissa on säädetty yli kymmenen hengen työpaikan työsuojeluvaltuutetun vähimmäisajaksi neljä tuntia neljän perättäisen kalenteriviikon aikana.


Työnantajan tulee huolehtia siitä, että työsuojeluvaltuutetulla ja varavaltuutetulla on mahdollisuus saada asianmukaista koulutusta työsuojelua koskevista säännöksistä ja ohjeista ottaen huomioon heidän kokemuksensa ja aikaisemmin saamansa koulutuksen työsuojeluasioissa. Työnantajan ja työsuojeluvaltuutetun ja varavaltuutetun on käsiteltävä koulutustarvetta ja -järjestelyjä kahden kuukauden kuluessa valinnasta (TSValvL 33 §). Koulutuksesta ei saa aiheutua kustannuksia eikä ansion menetystä työsuojeluvaltuutetulle eikä varavaltuutetulle. Kouluttamisen on pääsääntöisesti tapahduttava työaikana (TSValv 23 §).


Työturvallisuuskeskus ja ammattijärjestöt järjestävät työsuojelun perus- ja täydennyskoulutusta ympäri maata. Tutustu koulutustarjontaan TKK:n,  Aktiivi-instituutin ja JHL:n sivuilla.


Työsuojeluvaaliohjeet löytyvät työturvallisuuskeskuksen sivuilta, josta löytyy paljon asiaan liittyvää tietoa. Avaintan jäsenyhteisöt voivat noudattaa keskusjärjestöjen teollisuuden ja palvelualojen työpaikoille laatimaa työsuojeluvaaliohjetta.