Jäsenkirjeet

Jäsenkirje 2/2015

Toimitusjohtajan tervehdys ja lakimuutoksia


toimitusjohtaja Vesa Laine


Aloitin AVAINTAn toimitusjohtajan tehtävässä 9.2.2015. Siirryin tehtävään Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn neuvottelupäällikön tehtävästä. Tätä ennen olen toiminut muun muassa puolustusvoimissa työnantajatehtävissä vastaten viraston neuvottelutoiminnasta ja kaikista palvelussuhteen ehtoihin liittyvistä asioista. Pääesikuntaan siirryin aikanaan Kunnallisen työmarkkinalaitoksen työmarkkinalakimiehen tehtävistä. Palasin siis osin tuttuun toimintaympäristöön.
Intensiivisen ensimmäisen viikon aikana olen perehtynyt osaavien ja innostuneiden työ-tovereiden johdatuksella siihen, missä tällä hetkellä mennään. Vaikutelmani on, että teemme arjessa ammattitaitoisesti oikeita asioita eli muun muassa hoidamme jäsen-neuvontaa ja koulutamme.
Loppusuoralla olevassa strategiassa ja ennen kaikkea sen jalkauttamisessa tulemme entistä enemmän kiinnittämään huomiota tärkeimpään eli jäsenyhteisöihimme. Kehitämme viestintäprosessejamme ja tulemme verkostoitumaan entistä tehokkaammin niin jäsenyhteisöjen kuin muidenkin sidosryhmien kanssa.
Tämä sähköinen jäsenkirje on lajissaan ensimmäinen. Tarkoituksemme on jakaa jäsenistölle ajankohtaista tietoa säännöllisesti ja nykyaikaisella tavalla. Pyrimme omalta osaltamme aistimaan sen, mikä on akuuttia ja mitä tietoa jäsenistölle tulee jakaa.
Kaikenlainen palaute ja yhteydenotot ovat tervetulleita!


Vesa Laine
toimitusjohtaja


Yhdenvertaisuuslaki ja tasa-arvolaki uudistuivat


Yhdenvertaisuuslakiin sekä tasa-arvolakiin (laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta) on tullut muutoksia vuoden 2015 alusta lukien.
Yhdenvertaisuuslain uudistuksen myötä työnantajan on arvioitava yhdenvertaisuuden toteutumista työpaikalla ja työpaikan tarpeet huomioon ottaen kehittää työoloja ja niitä toimintatapoja, joita noudatetaan henkilöstöä valittaessa ja henkilöstöä koskevia ratkaisuja tehtäessä.
Vähintään 30 henkeä työllistävälle työnantajalle tulee lain mukaan velvollisuus laatia yhdenvertaisuussuunnitelma tarvittavista toimenpiteistä yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Suunnitelma voidaan toteuttaa joko erillisenä yhdenvertaisuussuunnitelmana tai se voidaan yhdistää työpaikan muihin suunnitelmiin.
Yhdenvertaisuuslaissa laajennetaan velvollisuutta tehdä kohtuullisia mukautuksia vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi sekä määritellään kohtuullisten mukautusten epääminen syrjinnäksi. Velvollisuus kohtuullisten mukautustoimien teke-miseen koskee työnantajia, viranomaisia, koulutuksen järjestäjiä sekä tavaroiden tai palveluiden tarjoajia.
Lisätietoja yhdenvertaisuuslaista sekä yhdenvertaisuussuunnitelman tekemisestä saa FIBS ry:n julkaisusta Yhdenvertaisuussuunnittelun opas yksityiselle sektorille.
Tasa-arvolakia (laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta) täydennetään uudistuksessa säännöksillä sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvan syrjinnän kiellosta ja tällaisen syrjinnän ennaltaehkäisystä. Muutoksella turvataan sukupuolivähemmistöihin kuuluvien – kuten transsukupuolisten – osalta perustuslaissa tarkoitetun syrjinnän kiellon toteutumista.
Tasa-arvolain muutoksella tarkennetaan työpaikan tasa-arvosuunnitelmaa koskevia säännöksiä, jotta ne toimivat tehokkaammin naisten ja miesten tasa-arvon edistämiseksi työelämässä. Tasa-arvosuunnitelmaan sisältyvän palkkakartoituksen sisältö määritellään laissa tarkemmin. Jatkossa palkkakartoituksessa on selvitettävä palkkaerojen syitä ja perusteita, jos työntekijäryhmien naisten ja miesten palkoissa on selkeitä eroja. Jos naisten ja miesten välisille palkkaeroille ei löydy hyväksyttävää syytä, työnantajan on ryhdyttävä asianmukaisiin korjaaviin toimenpiteisiin.         
Lakiin sisällytetään myös velvollisuus tiedottaa henkilöstölle tasa-arvosuunnitelmasta ja henkilöstön edustajien osallistumista vahvistetaan. Työpaikan tasa-arvosuunnitelma voidaan jatkossa laatia vähintään joka toinen vuosi.


Siirrymme sähköiseen jäsenviestintään


Avaintyönantajat AVAINTA ry:n jäsenkirjeet tullaan jatkossa lähettämään vain sähköi-sessä muodossa, mutta siirtymävaiheen ajan lähetämme kirjeet myös paperisina. Ilmoitathan mahdollisista osoitteenmuutoksista osoitteeseen toimisto@avainta.fi.