Jäsenkirjeet

Jäsenkirje 10/2015

Tietoa perjantain 18.9. mielenosoitukseen liittyen


Työmarkkinakeskusjärjestöjen (Akava, STTK, SAK) toimeenpanema mielenilmaus toteutetaan Helsingissä perjantaina 18.9. klo 11–13. Työmarkkinakeskusjärjestöjen suositussopimuksen mukaisesti poliittisista työtaistelutoimenpiteistä ilmoitetaan valtakunnan sovittelijalle ja työnantajaliitoille etukäteen.


  • JHL on ilmoittanut jäsentensä olevan mahdollista osallistua mielenilmaukseen perjantaina klo 11–13. Lisäksi on huomattava, että JHL:n paikallisyhdistykset voivat tehdä päätöksiä mainituista aikamääreistä poikkeavista osallistumisajoista. Paikallisyhdistysten mahdolliset päätökset toimitetaan tai on toimitettu todennäköisesti myös paikallisille työnantajille, joita asia koskee.

  • Jyty on ilmoittanut osallistuvansa mielenilmaukseen perjantaina klo 11 alkaen.

  • KTN on ilmoittanut sen jäsenten voivan osallistua mielenilmaukseen.

  • OAJ on ilmoittanut, että sen jäsenet voivat osallistua perjantain mielenilmaukseen.

  • JUKO on ilmoittanut, että sen jäsenliittoihin kuuluvia työntekijöitä voi osallistua perjantaina klo 11 alkaen.

  • Tehy ei ole tehnyt mainittua ilmoitusta. Tehy on ilmoittanut, että sen jäsenet voivat osallistua mielenilmaukseen esimerkiksi vapaavuorollaan tai muutoin omalla ajallaan.

  • Super on ilmoittanut, että mahdollinen töistä poissaolo tarkoittaa itse mielenilmaukseen osallistumisen lisäksi sinne siirtymiseen ja sieltä poistumiseen tarvittavaa osallistujan itse määrittelemää kohtuullista aikaa.

  • Erto on ilmoittanut, että mahdollinen poissaolo töistä tarkoittaa itse mielenilmaukseen osallistumisen lisäksi sinne siirtymiseen ja sieltä poistumiseen tarvittavaa osallistujan itse määrittelemää kohtuullista aikaa.

Valtaosa em. järjestöistä on ilmoittanut, tarkemmat päätökset osallistumisesta mielenilmaukseen tehdään paikallistasolla joko paikallisyhdistyksissä tai yksilötasolla. Tästäkin johtuen on edelleen tärkeää jatkaa keskustelua paikallistasolla sen kartoittamiseksi, mitä vaikutuksia mielenilmaus aiheuttaa työnantajalle ja miten vaikutuksia voisi lieventää.


On mahdollista, että työpaikoilla on myös muiden kuin yllä olevien sopijajärjestöjen työntekijöitä. Julkisuudessa esiintyneiden tietojen perusteella on kuitenkin ilmeistä, että muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta ammattijärjestöt ovat antaneet omille työnantajaliitoilleen vastaavansisältöisen ilmoituksen.


Mielenilmaukseen osallistumisen ajalta ei makseta palkkaa. Palkattomuus koskee myös sitä aikaa, jona työntekijä ei ole työnantajan käytössä mielenilmaukseen siirtymisen aikana.


Joukkoliikenteeseen, kouluihin ja päiväkoteihin aiheutuvat häiriöt voivat aiheuttaa sen, että työntekijällä on vaikeuksia saapua työpaikalleen. Työntekijä vastaa näissäkin tilanteissa siitä, että hän pääsee työhön. Näissä tilanteissa on kuitenkin mahdollista sopia etätyöstä, loma-, saldovapaa- tms. järjestelyistä. Mikäli työntekijä ei pysty saapumaan työpaikalleen eikä poissaolosta sovita muulla perusteella, työntekijän poissaolo on palkaton.


Perjantaina on tärkeää kirjata työstä poissaolijat ja poissaolomäärät. Tulemme pyytämään jäsenyhteisöiltä tietoja edellä mainituista (työajan menetys) sekä muutamilla virkkeillä tietoja siitä, kuinka mielenilmaus vaikutti jäsenyhteisön toimintaan.


Kysymyksiä asiaan liittyen voi esittää toimisto@avainta.fi -sähköpostiin tai puhelimitse Avaintan työntekijöille.